Відомий факт: незважаючи на назву, крабове м’ясо часто ніякого відношення до самих крабів не має. Але, навіть розуміючи це, споживачі вибирають продукт для салатів, бутербродів і швидкого перекушування «на ходу». Експерти Союзу споживачів «Росконтроль» відправили в лабораторію крабове м’ясо, щоб розібратися, що ховається за цим сурогатом.
Фосфати без сорому
Для експертизи було відібрано п’ять зразків «крабового м’яса» популярних брендів: Vici, «Русское море», «Меридіан / Сніговий краб», «Санта Бремор», «Д» ( «Діксі»).
І відразу потрібно віддати належне виробникам: на упаковках всіх зразків було зазначено, що всередині міститься «імітація крабового м’яса». У разі «Діксі» уточнюється, що це «імітована м’ясо морепродуктів», в Vici – «імітація з сурімі». При цьому рибний фарш сурімі (концентрований білок з м’яса риби) вказано в складі всіх п’яти зразків. Також є там фосфати, глутамат натрію (крім Vici), сорбат натрію (в зразку «Діксі»). І мікроструктурний (гістологічний) аналіз показав, що зразки відповідають даним про склад, зазначеним у маркуванні. Так що при покупці можна орієнтуватися на те, що вказується на упаковці, головне, потрібно уважно читати етикетку і звертати увагу на повний список інгредієнтів.
Правда, в зразку Vici не було вказано глутамінова кислота, але експертиза визначила, що її відносний вміст – на тому ж рівні, що в інших зразках. Тому не можна виключати її присутність, хоча, справедливості заради, потрібно сказати, що зміст глутамінової кислоти в Vici лише незначно перевищує характерне для натуральної риби.
Пошкодували жиру
Споживачі часто купують крабове м’ясо заради харчової цінності продукту, думаючи, що вона така ж, як і у будь-якого морепродукту. Але варто звернути увагу на досить високий вміст в ньому вуглеводів (крохмалю). За рахунок цього в крабовому м’ясі вміст білка в 3-3,5 рази менше, ніж в рибі, хоча і відповідає маркуванню майже у всіх зразках (крім «Меридіана»). І, хоча було визначено, що цей білок є біологічно повноцінним, «крабове м’ясо» не можна вважати еквівалентної заміною риби в раціоні. Дещо більше білка в «Меридіані», але зате і негативне відхилення від даних маркування становить 20%. В інших зразках помітних відхилень по білку в маркуванні немає.
А ось розбіжності за показником «масова частка жиру» більш істотні. Впевнено говорити про те, що зазначені дані відповідають реальним, можна тільки в разі зразка Vici. У «Меридіані» і «Діксі» жиру істотно менше (0,25%, а не 3,2% і 0,1%, а не 3,5% відповідно), а в крабовому м’ясі «Русское море» і «Санта Бремор »жиру не було виявлено взагалі. Справедливості заради, в зразку «Санта Бремор» процентний вміст жиру і в маркуванні не вказано.
«Невиявлення жиру в деяких зразках може бути пов’язано з низьким вмістом жиру в сировині і недотриманням рецептури, – каже головний експерт НП” Росконтроль “Світлана Димитриева . – До того ж потрібно враховувати, що через особливості технології виготовлення сурімі в процесі навіть невеликий вміст жиру, наявного у вихідній сировині, ще більше знижується ».
Згідно з маркуванням, у всіх зразках присутні харчові фосфати (влагоудерживающий агент і стабілізатор), однак зміст їх невелика (у порівнянні з природним вмістом фосфору в рибі). Щодо більше фосфатів у зразках «Сніговий краб» і «Діксі».
Не забуваємо про добавки!
На подив всі зразки, за даними експертизи, безпечні за мікробіологічними показниками. Вміст токсичних елементів в них набагато нижче допустимого, показник “Кмафанм” (дає уявлення про загальну картину мікробного обсіменіння) також істотно менше допустимих значень. Бактерії групи кишкової палички не виявлено. Консерванти не виявлені у всіх зразках, крім «Діксі». В останньому зміст консерванту (сорбінової кислоти) не перевищує допустимий.
Та й органолептичні показники не викликали нарікань. Всі зразки мають гарні (і однаковими) властивості і ознаки.
- Зовнішній вигляд: шматки невизначеної форми, поверхня чиста, злегка волога.
- Консистенція: соковита, не кришиться.
- Колір: на поверхні – червоний, на розрізі – білий.
- Запах і смак властиві даному виду продукту, без сторонніх присмаків і запахів.
При цьому не можна забувати, що у всіх зразках містяться харчові добавки (зазначені в складі, тому уважно читайте те, що написано на упаковці): барвники, стабілізатори, емульгатори і влагоудерживающие агенти. При цьому в «Діксі» і «Меридіані» вміст фосфатів вище середнього у порівнянні з іншими зразками, хоча і відповідає допустимим значенням. Відносний вміст глутамінової кислоти в крабовому м’ясі «Санта Бремор» вище середніх значень (в порівнянні з іншими перевіреними брендами крабового м’яса). А в Vici, можливо, її додали, хоча і не вказали в складі.
Справи минулі
Крабове м’ясо фахівці «Росконтроля» перевіряють вперше. Але вони перевіряли крабові палички чотирьох з п’яти представлених в цій експертизі брендів: Vici, «Русское Море», «Меридіан», «Санта Бремор». Всі вони не мали суттєвих зауважень від експертів і можуть бути рекомендовані до покупки. Тобто, хоча продукти з сурімі і є по своїй суті імітацією, вони не заподіють шкоди здоров’ю і в деяких випадках навіть відрізняються привабливими показниками харчової цінності. Але важливо уважно читати склад, щоб прийняти інформоване рішення про покупку.
Краще джерело білка – риба.
Результати експертизи крабового м’яса:
Бренд | Масова частка білка,% | Масова частка вологи,% | Масова частка солі,% | Вміст токсичних елементів, Σ (Ci / МДУi) | Кмафанм, КУО / г (норма -≤1000 КУО / г) | БГКП (коліформи, бактерії групи кишкова паличка) | Зовнішній вигляд | Колір: – на поверхні – на зрізі |
Запах і смак |
Vici | 6,6 | 75,2 | 1,42 | 0,15 | <150 | Не виявлено | Шматки невизначеної форми. поверхня чиста, злегка волога | -Червоний -БІЛА | Властиві даному виду продукту, без сторонніх присмаку і запаху |
«Русское море» | 6,9 | 76,5 | 1,74 | 0,18 | <150 | Не виявлено | Шматки невизначеної форми. поверхня чиста, злегка волога | -Червоний -БІЛА | Властиві даному виду продукту, без сторонніх присмаку і запаху |
«Меридіан / Сніговий краб» | 7,1 | 73,8 | 1,62 | 0,15 | <15 | Не виявлено | Шматки невизначеної форми. поверхня чиста, злегка волога | -Червоний -БІЛА | Властиві даному виду продукту, без сторонніх присмаку і запаху |
«Санта Бремор» | 6,0 | 78,1 | 1,65 | 0,18 | <150 | Не виявлено | Шматки невизначеної форми. поверхня чиста, злегка волога | -Червоний -БІЛА | Властиві даному виду продукту, без сторонніх присмаку і запаху |
«Діксі» ( «Д») | 6,4 | 79,9 | 1,74 | 0,16 | <15 | Не виявлено | Шматки невизначеної форми. поверхня чиста, злегка волога | -Червоний -БІЛА | Властиві даному виду продукту, без сторонніх присмаку і запаху |
* Надано НП «Росконтроль».
Дані екпертизи поширюються тільки на представлені зразки.
PS: Тепер ви напевно знаэте де придбати справжнє Крабове м’ясо!